40 anys contribuint a l’excel·lència musical i a la integració social

La Fundació de Música Ferrer-Salat va commemorar divendres passat els seus 40 anys d’història, marcats pel foment de l’excel·lència musical i la transformació social a través de la música. En un acte a l’Auditori del Conservatori Liceu que va comptar amb diverses actuacions musicals, l’entitat va repassar les seves quatre dècades d’activitat, en les quals destaca la seva contribució a la integració social a través de l’educació musical formal reglada.

En el seu discurs de benvinguda, el president de la Fundació, Sergi Ferrer-Salat, va destacar la missió de l’entitat de promoure l’art com “una eina de transformació i integració social que no només serveixi per omplir sales de concerts, sinó també per transformar vides i veïnats gràcies a la presencia de la música a escoles de zones en risc d’exclusió social. Durant aquests 40 anys d’història, la Fundació ha anat evolucionant i expandint la seva activitat i els seus projectes, i sempre s’ha caracteritzat per la voluntat de ser una plataforma que doti d’oportunitats al talent musical.”

Des del seu origen, la Fundació ha anat ampliant la seva contribució i estenent la seva activitat a través de quatre pilars: el Premi Reina Sofia de Composició Musical, amb 39 anys de trajectòria, l’excel·lència musical a través de les Beques Ferrer-Salat, més de 470 concedides a joves talents des del 2010, i més recentment treballant en els eixos d’integració social, amb el programa Primària Musical a escoles de Barcelona en zones d’alt risc d’exclusió social, i el d’investigació, a través d’un estudi pioner en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu i el Conservatori Liceu per demostrar la correlació entre les disfuncions del neurodesenvolupament i l’aprenentatge musical i pràctica d’un instrument.

Cal destacar que en els darrers 15 anys, la seva contribució econòmica a través de nombroses iniciatives ha estat de 12 milions d’euros, convertint a la Fundació de Música Ferrer-Salat en l’entitat vinculada a la música amb major impacte social a Catalunya.

Durant l’acte els assistents van poder conèixer cadascun d’aquests pilars gràcies a la participació de convidats clau per explicar-los. Així, varen comptar amb els testimonis d’Irene Fontdevilla, coordinadora del programa Primària Musical, i de Mari Carmen García, professora de clarinet; del reconegut Dr. Miquel Casas, que lidera el projecte d’investigació amb un equip de primer nivell; també de Maria Serrat, directora general del Conservatori Liceu, i de Victor Estapé, director acadèmic del Centre Superior de Música Conservatori Liceu, per parlar del bloc d’excel·lència; i per últim, dels compositors Ramon Humet i Octavi Rumbau, ambdós guardonats amb Premi Reina Sofia de Composició Musical, el 2006 i el 2020 respectivament.

No podia ser d’una altra manera: la música va estar present en tot moment. El públic va gaudir de l’actuació musical per part dels alumnes de primer i segon curs del Centre Professional Conservatori Liceu, que van interpretar la coneguda  peça Circle of life, d’Elton John i Tim Rice, així com de l’innegable talent dels becats de la Fundació, amb l’actuació del quartet de cordes del Conservatori Liceu, que va interpretar el Quartet núm.2 en La menor, Op. 13 de Felix Mendelssohn, i l’actuació del quartet de saxòfons, interpretant la peça Nepomuk’s Dances de Marcelo Zarvos.

Per molts anys més transformant vides i generant igualtat d’oportunitats. Fets i no paraules! 

 

ARTICLES RELACIONATS

Desplaça cap amunt