I Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOAN GUINJOAN

Joan Guinjoan guanya el 1983 la primera edició del Premi amb l’obra “Trama”, una composició organitzada en tres seccions que progressivament desenvolupen motius rítmics i melòdics fins a crear un “entramat”. L’obra fa gala d’un gran domini tímbric de l’escriptura per a orquestra. En l’entrega del Premi, Guinjoan agraeix a la Reina i a la Fundació l’interès per la cultura: “…coneixeu perfectament l’esforç i el risc que suposa actualment emprendre la difícil i fascinant aventura creativa”. El reconeixement, declara Guinjoan, “és la culminació de tota una vida dedicada a la música”, i el fa sentir encara més responsable davant de si mateix i els altres.

II Premi Reina Sofia de Composició Musical

CLAUDIO PRIETO

El compositor palentí Claudio Prieto guanya la segona edició del Premi amb la seva obra “Concert número 2 per a violí i orquestra”, inspirat directament en Sa Majestat la Reina Sofía que cada any lliura el guardó. El jurat va ser format per compositors de gran renom internacional com Krysztof Pendereck, Carmelo Bernaola o Joan Guinjoan. En escriure la peça guanyadora, Prieto comenta que “buscava oferir una visió del concert solístic segons el llenguatge contemporani”.

III Premi Reina Sofia de Composició Musical

WITOLD LUTOSLAWSKI

El compositor polonès Witold Lutoslawski guanya la tercera edició del Premi amb l’obra “Concert per a Violoncel i Orquestra”. Lutoslawski, reconegut posteriorment a nivell internacional, defensa en la seva obra una reivindicació de la melodia: “Encara que algunes generacions l’han menystingut, per a mi és primordial. La melodia és allò que dona força a l’obra. És important trobar, també en el nostre moment musical, una melodia del nostre temps”.

IV Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOSÉ LUIS TURINA

El compositor José Luis Turina, net del compositor Joaquín Turina, guanya la quarta edició del Premi amb la seva obra “Ocnos”. L’obra està escrita sobre els poemes de l’escriptor Luis Cernuda i el jurat fou compost per compositors i músics de gran prestigi com Henri Dutilleux, Xavier Montsalvatge i Lluis Claret.

V Premi Reina Sofia de Composició Musical

ÁNGEL OLIVER PINA

El compositor Ángel Oliver Pina, nascut a Moyuela l’any 1937, guanya la cinquena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Nunc”. La divulgació i prestigi del Premi van servir de plataforma per la reivindicació d’un nom que fins al moment havia passat desapercebut en el panorama nacional.

VI Premi Reina Sofia de Composició Musical

AGUSTÍN CHARLES SOLER

El compositor català Agustín Charles Soler guanya la sisena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb la seva obra “Iunxi” (Unió). Alumne de compositors de renom com Liliane Maffiotti o Carles Guinovart, Charles Soler és reconegut amb diversos premis abans del Premi Reina Sofia. L’obra “Iunxi” busca desmarcar-se de la línia centro-europea, cercant sempre les últimes tendències i el xoc amb la crítica.

VII Premi Reina Sofia de Composició Musical

AGUSTÍN BERTOMEU SALAZAR

El compositor Agustin Bertomeu Salazar guanya la setena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Concert per a violoncel i orquestra”. Bertomeu Salazar fou alumne de Tomás Blanco i Julio Gómez entre d’altres.

VIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

SOPHIE LECLERC

La compositora francesa Sophie Leclerc guanya la vuitena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb la seva obra “Syzygies”, òpera prima en àmbit de música orquestral. Els crítics en van destacar les influències de grans noms com Boulez i Stockhausen, Nunes i Ferneyhouth així com una voluntat per reproduir les tendències del moment. Els crítics en van destacar també la competència i la seguretat de l’escriptura, tècnicament de molta qualitat compositiva.

IX Premi Reina Sofia de Composició Musical

SALVADOR BROTONS

El compositor català Salvador Brotons guanya la novena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Virtus Op. 53”. Premiat i reconegut ja en nombroses ocasions, Brotons rep el Premi durant una residència a la Universitat de Florida com a director assistent de la seva orquestra. Els crítics destaquen de l’obra guanyadora la seva total independència de pensament, una escriptura al servei d’unes idees sòlides que no es deixen endur per modes ni tendències.

X Premi Reina Sofia de Composició Musical

XAVIER MONTSALVATGE

El compositor Xavier Montsalvatge guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical quan aquest es declara desert, com a reconeixement per la seva trajectòria per part del jurat.

XI Premi Reina Sofia de Composició Musical

ISRAEL DAVID MARTÍNEZ

El composior i pianista Israel David Martínez Espinosa guanya l’onzena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “La jeune martyre”. Martínez Espinosa fou alumne de compositors com Cristóbal Halffter i Joan Guinjoan, el guanyador de la primera edició del Premi. Havent publicat la seva primera obra als 17 anys, la seva labor compositiva comprèn música de cambra així com grans concerts i poemes simfònics.

XII Premi Reina Sofia de Composició Musical

VICTOR REBULLIDA

El compositor Victor Rebullida guanya el dotzè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “In Memoriam”.

XIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

ALEJANDRO CIVILOTTI

El compositor Alejandro Civilotti guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Cinco grabados para orquesta”. Civilotti, originari d’Argentina i professionalment basat a Barcelona, es forma amb Enrique Gerardi, alumne de compositors de gran rellevància com Alberto Ginastera i Nadia Boulanger. A Barcelona rep classes de Josep Soler i Joan Guinjoan, el guanyador de la primera edició del Premi. A més del Premi Reina Sofia, ha estat reconegut amb premis com el Premio Juventudes Musicales, el Premi Ciutat de Barcelona o el Premio Casa de las Américas.

XIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

ALBERT LLANAS

El compositor Albert Llanas guanya el catorzè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Derivations”. Llanas es forma com a compositor amb noms com Guinovart, Josep Soler i Franco Donatoni. Els crítics en destaquen el virtuosisme comunicatiu així com la la capacitat expressiva refinada i poètica en una escriptura de gran qualitat.

XV Premi Reina Sofia de Composició Musical

FRANCISCO JOSÉ MARTÍN JAIME

El compositor de 26 anys Francisco José Martín Jaime guanya la quinzena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Klavierkonzert”, la primera obra publicada i interpretada del jove compositor. El jurat fou format pels compositors Claudio Prieto, Francisco Cano, Carlos Cruz de Castro, Alberto Llamas, antic guanyador, i Miguel Ángel Coria. Martín Jaime comenta durant l’estrena que se sent emocionat per l’honor de veure una obra pròpia estrenada en el mateix concurs que anteriorment ha reconegut grans noms de la història de la música com Lutoslawski, Montsalvatge, José Luis Turina o Guinjoan.

XVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JAVIER SANTACREU

El compositor Javier Santacreu guanya la setzena edició del Premi Reina Sofia amb l’obra “Oniris”. L’obra guanyadora fou considerada d’una escriptura excel·lent i feta amb un gran domin de l’estructura, sense minvar l’energia i la vida que desprèn la seva música.

XVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

JESÚS TORRES

El compositor Jesús Torres guanya la dissetena edició del Premi Reina de Composició Musical amb l’obra “Concierto para piano y orquesta”. Considerat per la crítica un dels grans genis de l’escena contemporània musical, Jesús Torres ha estat reconegut al llarg de la seva carrera amb una llarga llista de premis: el Premi Reina Sofia, el Premi SGAE i el Premio Nacional de Música.

XVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

MAURICIO SOTELO

El compositor Mauricio Sotelo guanya el divuitè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Si después de morir…” per a cantaor i orquestra, escrita sobre un poema de José Ángel Valente. L’obra ha competit amb fins a trenta-nou partitures, estudiades per un jurat format per Alfredo Aracil, José Peris, Adrián Cobo, Jesús Torres i Miguel Ángel Coria. Per primera vegada ha resultat guanyadora una obra que beu directament del folklore espanyol amb la inclusió dels sons flamencs en una mateixa partitura que recorda als sons polifònics del renaixement. Sotelo fou alumne del compositor Luigi Nono, qui li va recomenar que investigués les arrels de la cultura espanyola.

XIX Premi Reina Sofia de Composició Musical

GONZALO DE OLAVIDE

El compositor madrileny Gonzalo de Olavide guanya la dinovena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Sine die”. Segons el jurat, l’obra guanyadora representa “una valuosa aportació a la cultura espanyola que enriqueix substancialment la música del nostre temps”. Olavide és alumne del compositor Darmstadt, que a la vegada va estudiar amb Boulez Ligeti, Berio i Stockhausen. La crítica considera la música d’Olavide com una mostra de compromís amb l’autenticitat i la independència artística. Anteriorment, Olavide és reconegut també amb el Premio Nacional de Música.

XX Premi Reina Sofia de Composició Musical

MARIO GOSÁLVEZ

El compositor Mario Gosálvez guanya la vintena edició del Premi Reina Sofia de Composició musical amb l’obra “Concierto para violín y orquesta: Arlequín”. Alumne d’Ernesto Halffter a Estats Units, Gosálvez destaca la importància d’escriure música que arribi al públic. Amb les seves obres, pretén retornar l’emoció a l’espectador a través del cada cop més ric llenguatge contemporani. L’obra guanyadora del Premi és una insòlita barreja entre concert i ballet, amb un llenguatge altament “visual”

XXI Premi Reina Sofia de Composició Musical

MASSIMO BOTTER

El compositor Massimo Botter guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Les algues”. En l’edició número vint-i-un del Concurs s’han rebut fins a cent vint-i-vui partitures procedents de tots els racons del món, demostrant una vegada més la rellevància i la importància del Premi en el panorama musical contemporani. El jurat és format per Jesús Villa Rojo, Miguel Ángel Coria, Mario Gosálvez, David del Puerto, Jesús Rueda i Jesús Torres. L’obra guanyadora otorga gran importància a la percussió, distribuïda per potenciar efectes espacials en l’experiència. Malgrat el creixent grau d’internacionalització del concurs, Botter és el segon guanyador no procedent del país en tota la seva història.

XXII Premi Reina Sofia de Composició Musical

DANIELE GASPARINI

El compositor Daniele Gasparini guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Myselves Passacaglia”, inspirada en un poema de Dylan Thomas. El jurat fou format per Massimo Botter, Miguel Ángel Coria, María Luisa Machado, María Luisa Cantos i Jesús Villa Rojo. Gasparini fou considerat pel jurat un autor brillant. La crítica el considerà un jove prodigi: només amb vint anys ja exercia de director d’orquestra. Gasparini fou alumne d’Aurelio Sapori. L’obra és considerada “una peça dramàtica que arriba al fons de l’ànima”, segons el president del jurat.

XXIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

ENEKO VADILLO

El compositor malagueny Eneko Vadillo guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Alnur”, dedicada al compositor espanyol Tomás Luis de Victoria per reivindicar-ne la importància històrica. Vadillo defensa amb l’obra guanyadora una forta voluntat de trobar diferents punts d’unió en expressions musicals contràries, barrejant tradició i modernitat. Vadillo pren com a base d’inspiració l’Andalusia dels segles X i XI on convivien fns a tres cultures diferents. Vadillo es forma al Royal College of Music de Londres i exerceix de professor al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.

© Casa de S.M. el Rey

XXIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

RAMON HUMET

El compositor Ramón Humet guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Escenas de pájaros”. Humet es forma musicalment amb Joan Guinjoan, Josep Soler i Jonathan Harvey. A més del Premi Reina Sofia, ha estat premiat amb el Premi Joaquín Rodrigo, Villa de Madrid i Mostly Modern. L’obra guanyadora concep cada instrument de l’orquestra amb autonomia pròpia, generant així un complex contrapunt. Sonorament podem reconèixer diferents ocells al llarg dels tres moviments, en un esforç de l’autor per trobar la barreja entre intuició i reflexió que porten al camí correct de la composició. Cristóbal Halffter, president del Jurat, defensa la importància del Premi per reivindicar la figura del compositor a Espanya.

XXV Premi Reina Sofia de Composició Musical

GABRIEL ERKOREKA

El compositor basc Gabriel Erkoreka guanya el vint-i-cinquè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Fuegos para Orquesta”, seleccionada per un jurat format per Antón García Abril, Joan Cerveró, David del Puerto, Benet Casablancas i Jesús Rueda. Erkoreka és membre associat honorific de la Royal Academy of Music de Londres i la seva peça va resultar guanyadora entre més de 140 partitures presentades pel Concurs.

XXVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JAE-MOON LEE

El compositor coreà Jae-Moon Lee guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Seven days/Stained Glass/Mirror”, seleccionada per un jurat format per José Manuel López, Mercedes Zavala i dos antics guanyadors del Premi: Jesús Torres i Israel David Martínez. Els membres del jurat van voler destacar la voluntat de “donar suport a les joves promeses i el llenguatge més arriscat de les noves generacions que arriben al món de la composició”, com va expressar Jesús Rueda. Jae-Moon Lee defineix l’obra guanyadora com una barreja del caràcter horitzontal de les obres occidentals i el vertical de les obres orientals.

© Casa de S.M. el Rey

XXVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

GIOVANNI BONATO

El compositor italià Giovanni Bonato guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Dar Gaist is heüte kemmet (El Espíritu Santo llega hoy)”, escrita per a orquestra simfònica  i cor. L’obra guanyadora és un homenatge a la cultura de la regió d’Asiago a Itàlia, una zona de muntanya prop de Venècia. La partitura parteix d’una pregària popular barrejant elements profans i sagrats.

© Casa de S.M. el Rey

XXVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

HERMES LUACES

El compositor madrileny Hermes Luaces guanya el vint-i-vuitè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Agujeros Negros”. El jurat fou compost per José Luis Turina, Carlos Galán, Steingrimur Rohloff, Giovanni Bonato i Jesús Rueda. Luaces es forma musicalmnet amb Mauricio Sotelo, José Luis Delás, Philipe Hurel, Kaija Saariajo i Salvatore Sciarrno entre d’altres.

XXIX Premi Reina Sofia de Composició Musical

HONG-JUN SEO

El compositor coreà Hong-Jun Seo guanya el vint-i-novè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Mandala”. El jurat que selecciona l’obra és format per Alfredo Aracil, Konstantia Gourzi, Tansy Davies, Hermes Luaces i Jesús Rueda. En aquesta edició del Premi es presenten fins a 249 partitures. Hong-Jun Seo es forma a Corea del Sud, Estats Units i Alemanya i és galardonat també amb el primer premi del XIV Concurs de Joves Músics de Romania així com una menció d’honor al Premi Internacional Frederic Mompou.

© Casa de S.M. el Rey

XXX Premi Reina Sofia de Composició Musical

EUNHO CHANG

El compositor Eunho Chang guanya el trentè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Fantasia Luminosité” per a violí i orquestra. El jurat que selecciona l’obra és format per Hong-Jun Seo, Tomás Garrido, Martín Matalón, Jesús Rueda i Joan Guinjoan.

© Casa de S.M. el Rey

XXXI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOAN MAGRANÉ

El compositor català Joan Magrané guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Secreta Desolación”. Magrané es forma com a compositor amb Ramon Humet, també guanyador del Premi, Agustí Charles, Beat Furrer i Stefano Gervasoni. Magrané ha estat galardonat anteriorment pel concurs Franz Josef Reinl-Stiftung de Viena i el premi del Ministeri de la Joventut d’Udine.

XXXII Premi Reina Sofia de Composició Musical

MIQUEL OLIU

El compositor barceloní Miquel Oliu Nieto guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Alegorías de Otoño”, seleccionada per un jurat format per James Clarke, Joan Magrané, Francisco Coll, Jesús Rueda i Hilda Paredes. Oliu es forma amb Antoni Besses i Frédéric Gevers com a pianista, i amb Agustín Charles com a compositor.

XXXIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

FRNCISCO MARTÍN QUINTERO

El compositor Francisco Martín Quintero guanya el trenta-tresè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Orografía sonora”, basada en dos contes de Marguerite Yourcenar. Martín Quintero defineix la partitura guanyadora com una obra “molt estètica, d’estil contemporani i atonal. Alhora, carregada d’emocio i imaginació, altament lligada a la literatura”. L’obra originalment fou escrita per al XXIX Premi Reina Sofia de Composició Musical i ha estat perfeccionada fins a l’edició actual. El dia de l’estrena, Martín Quintero destaca la qualitat de l’orquestra i l’emoció de veure la seva música interpretada: “no pot ser més gratificant”.

© Casa de S.M. el Rey

XXXIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

ANTONIO LAUZURIKA

El compositor Antonio Lauzurika guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Tres Espacios Luminosos”, seleccionada per un jurat format per Nadir Vassena, Fabrizio Festa, Francisco Martín Quintero, Jesús Rueda i Pedro Halffer. Les obres de Lauzurika han estat interpretades a l’Auditori Nacional de Madrid, la Fundació March i el Museu Reina Sofia, així com a l’Auditori de Milà o el Carneige Hall de Nova York.

© Casa de S.M. el Rey

XXXV Premi Reina Sofia de Composició Musical

JUAN DURAN

El compositor gallec Juan Duran guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Whispers in the Dark”, seleccionada per un jurat format per Martín Matalón, David del Puerto, Antonio Lauzurika, Jesús Rueda i Michael Thomas. Duran és considerat un dels compositors amb més projecció internacional del moment i les seves obres han estat intrpretades per grans noms del panorama musical actual com Juanjo Mena, Pietro Rizzi, Alejandro Posada, etc.

© Casa de S.M. el Rey

XXXVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JUAN CRUZ-GUEVARA

El compositor Juan Cruz-Guevara guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Pictograma”, escollida per un jurat format per Bruno Dozza, Javier Arias Bal, Dimitri Loos, Jesús Rueda i Luís Tinoco. Cruz-Guevara ha estat reconegut anteriorment amb més de 15 premis de composició i les seves obres han estat interpretades per la Orquestra Nacional de España, l’orquestra de Radio Televisión Española o l’Orquestra de la Comunitat de Madrid entre d’altres.

© Casa de S.M. el Rey

XXXVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

CARLOS FONTCUBERTA

El compositor valencià Carlos Fontcuberta guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra “Trencadís”, escollida per un jurat format per Ananda Sukurlan, Fabián Panisello, Polo Vallejo, Juan Cruz-Guevara i Jesús Rueda. Fontcuberta es forma amb Ramón Ramos, Gérard Pesson i J. Manuel López López i ha estat reconegut anteriorment per premis com el Premio Jóvenes Compositores Fundación Autor-CNDM entre d’altres. Ha exercit com a compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i les seves obres han estat interpretades per la Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Orchestre Nationale de Lorraine o l’Ensemble l’Itinéraire.

© Casa de S.M. el Rey