I Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOAN GUINJOAN

L’any 1983 Joan Guinjoan guanya la primera edició del Premi amb l’obra «Trama», una composició dividida en tres parts que progressivament desenvolupen motius rítmics i melòdics fins a crear un «entramat». L’obra fa gala d’un gran domini tímbric de l’escriptura per a orquestra. A l’entrega del Premi, Guinjoan agraeix a la Reina i a la Fundació l’interès per la cultura: «…coneixeu perfectament l’esforç i el risc que suposa actualment emprendre la difícil i fascinant aventura creativa». El reconeixement, declara Guinjoan, «és la culminació de tota una vida dedicada a la música», i fa que senti encara més responsabilitat envers a si mateix i als altres.

Joan Guinjoan

II Premi Reina Sofia de Composició Musical

CLAUDIO PRIETO

El compositor palentí Claudio Prieto guanya la segona edició del Premi amb l’obra Concert número 2 per a violí i orquestra, inspirada directament en Sa Majestat la Reina Sofia, que cada any lliura el guardó. El jurat el formen compositors de gran prestigi internacional, com Krzysztof Penderecki, Carmelo Bernaola o Joan Guinjoan. En escriure la peça guanyadora, Prieto comenta que «buscava oferir una visió del concert solístic a partir del llenguatge contemporani».

Claudio Prieto

III Premi Reina Sofia de Composició Musical

WITOLD LUTOSLAWSKI

El compositor polonès Witold Lutoslawski guanya la tercera edició del Premi amb l’obra Concert per a violoncel i orquestra. Lutoslawski, reconegut posteriorment a nivell internacional, és un gran defensor de la melodia: «Encara que algunes generacions l’han menystingut, per mi és primordial. La melodia és allò que dona força a l’obra. És important trobar, en aquesta època, una melodia pel nostre temps».

Witold Lutoslawski

IV Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOSÉ LUIS TURINA

El compositor José Luis Turina, net del compositor Joaquín Turina, guanya la quarta edició del Premi amb l’obra «Ocnos», escrita a partir dels poemes de l’escriptor Luis Cernuda. El jurat el formen compositors i músics de gran prestigi com Henri Dutilleux, Xavier Montsalvatge i Lluís Claret.

Jose Luís Turina

V Premi Reina Sofia de Composició Musical

ÁNGEL OLIVER PINA

El compositor Ángel Oliver Pina, nascut a Moyuela, l’any 1937, guanya la cinquena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Nunc». La divulgació i el prestigi del Premi serveixen de plataforma per reivindicar una figura que fins aleshores havia passat desapercebuda en el panorama nacional.

Ángel Oliver Pina

VI Premi Reina Sofia de Composició Musical

AGUSTÍ CHARLES SOLER

El compositor català Agustí Charles Soler guanya la sisena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Iunxi» (Unió). Alumne de compositors de renom com Liliane Maffiotti o Carles Guinovart, Charles Soler obté diversos guardons abans del Premi Reina Sofia. L’obra «Iunxi» vol desmarcar-se de la línia centreeuropea, s’alinea amb les últimes tendències i busca el xoc amb la crítica.

Agustí Charles Soler

VII Premi Reina Sofia de Composició Musical

AGUSTÍN BERTOMEU SALAZAR

El compositor Agustín Bertomeu Salazar guanya la setena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra Concert per a violoncel i orquestra. Bertomeu Salazar fou alumne de Tomás Blanco i Julio Gómez, entre d’altres.

Agustín Bertomeu Salazar

VIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

SOPHIE LECLERC

La compositora francesa Sophie Leclerc guanya la vuitena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Syzygies», la seva òpera prima en l’àmbit de la música orquestral. Els crítics en destaquen la influència de grans figures com Boulez, Stockhausen, Nunes i Ferneyhough, així com la voluntat de reproduir les tendències del moment i la competència i la seguretat en l’escriptura, de gran qualitat compositiva a nivell tècnic.

IX Premi Reina Sofia de Composició Musical

SALVADOR BROTONS

El compositor i pianista Israel David Martínez Espinosa guanya l’onzena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «La jeune martyre». Martínez Espinosa fou alumne de compositors com Cristóbal Halffter i Joan Guinjoan, el guanyador de la primera edició del Premi. Escriu la seva primera obra als 17 anys i la seva labor compositiva inclou música de cambra així com grans concerts i poemes simfònics.

Salvador Brotons

X Premi Reina Sofia de Composició Musical

XAVIER MONTSALVATGE

El Premi Reina Sofia de Composició Musical es declara desert i el jurat premia al compositor Xavier Montsalvatge en reconeixement de la seva trajectòria.

Xavier Montsalvatge

XI Premi Reina Sofia de Composició Musical

ISRAEL DAVID MARTÍNEZ ESPINOSA

El compositor i pianista Israel David Martínez Espinosa guanya l’onzena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «La jeune martyre». Martínez Espinosa fou alumne de compositors com Cristóbal Halffter i Joan Guinjoan, el guanyador de la primera edició del Premi. Escriu la seva primera obra als 17 anys i la seva labor compositiva inclou música de cambra així com grans concerts i poemes simfònics.

Israel David Martínez Espinosa

XII Premi Reina Sofia de Composició Musical

VICTOR REBULLIDA

El compositor Victor Rebullida guanya el dotzè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «In Memoriam».

Victor Rebullida

XIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

ALEJANDRO CIVILOTTI

El compositor Alejandro Civilotti guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Cinco grabados para orquesta». Civilotti, nascut a Argentina i professionalment instal·lat a Barcelona, es forma amb Enrique Gerardi, alumne de compositors de gran prestigi com Alberto Ginastera i Nadia Boulanger. A Barcelona, Civilotti estudia amb Josep Soler i Joan Guinjoan, el guanyador de la primera edició del Premi. A més del Premi Reina Sofia, ha estat guardonat com el Premi Juventudes Musicales, el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Casa de las Américas.

Alejandro Civilotti

XIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

ALBERT LLANAS

El compositor Albert Llanas guanya el catorzè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Derivations». Llanas es forma com a compositor amb figures com Guinovart, Josep Soler i Franco Donatoni. Els crítics en destaquen el virtuosisme comunicatiu així com la capacitat expressiva refinada i poètica d’una escriptura de gran qualitat.

XV Premi Reina Sofia de Composició Musical

FRANCISCO JOSÉ MARTÍN JAIME

El compositor de 26 anys Francisco José Martín Jaime guanya la quinzena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Klavierkonzert», la primera que publica i que s’interpreta. El jurat està format pels compositors Claudio Prieto, Francisco Cano, Carlos Cruz de Castro, Albert Llanas (guanyador de l’edició anterior) i Miguel Ángel Coria. Martín Jaime comenta que és un honor que la seva obra s’estreni en el mateix concurs que ha premiat a figures de la música com Lutoslawski, Montsalvatge, José Luis Turina o Guinjoan.

Francisco José Martin Jaime

XVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JAVIER SANTACREU

El compositor Javier Santacreu guanya la setzena edició del Premi Reina Sofia amb l’obra «Oniris», d’una escriptura impecable, amb un gran domini de l’estructura, sense que l’energia i la vitalitat que desprèn la seva música decaigui en cap moment.

Javier Santacreu

XVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

JESÚS TORRES

El compositor Jesús Torres guanya la dissetena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra Concert per a piano i orquestra. Considerat per la crítica com un dels grans genis de l’escena contemporània musical, Jesús Torres ha estat reconegut al llarg de la seva trajectòria amb una llista extensa de guardons, entre els que destaquen el Premi Reina Sofia, el Premi SGAE i el Premi Nacional de Música.

Jesús Torres

XVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

MAURICIO SOTELO

El compositor Mauricio Sotelo guanya el divuitè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Si después de morir…» per cantaor i orquestra, a partir d’un poema de José Ángel Valente. L’obra competeix amb trenta-nou partitures avaluades per un jurat format per Alfredo Aracil, José Peris, Adrián Cobo, Jesús Torres i Miguel Ángel Coria. Per primera vegada la guanyadora és una obra inspirada directament en el folklore espanyol, amb la inclusió de sons flamencs en una partitura que recorda la polifonia del renaixement. Sotelo fou alumne del compositor Luigi Nono, el qual li va recomanar que investigués les arrels de la cultura espanyola.

Mauricio Sotelo

XIX Premi Reina Sofia de Composició Musical

GONZALO DE OLAVIDE

El compositor madrileny Gonzalo de Olavide guanya la dinovena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Sine die». Segons el jurat, representa «una aportació valuosa a la cultura espanyola que enriqueix substancialment la música del nostre temps». Olavide fou alumne de l’Escola de Darmstadt, on va estudiar amb Boulez, Ligeti, Berio i Stockhausen. La crítica considera la música d’Olavide com una mostra de compromís amb l’autenticitat i la independència artística. Prèviament, Olavide havia guanyat el Premi Nacional de Música.

Gonzalo de Olavide

XX Premi Reina Sofia de Composició Musical

MARIO GOSÁLVEZ

El compositor Mario Gosálvez guanya la vintena edició del Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra Concert per a violí i orquestra: «Arlequín». Alumne d’Ernesto Halffter als Estats Units, Gosálvez destaca la importància d’escriure una música que arribi al públic. Amb les seves obres pretén que l’espectador torni a emocionar-se gràcies a un llenguatge contemporani cada cop més ric. L’obra guanyadora del Premi és una barreja insòlita de concert i ballet, amb un llenguatge altament «visual».

Mario Gosálvez

XXI Premi Reina Sofia de Composició Musical

MASSIMO BOTTER

El compositor Massimo Botter guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Les algues». A l’edició número vint-i-un del concurs es reben fins a cent vint-i-vuit partitures procedents de tots els racons del món, la qual cosa posa de manifest, una vegada més, la rellevància i la importància del Premi en el panorama musical contemporani. El jurat el formen Jesús Villa Rojo, Miguel Ángel Coria, Mario Gosálvez, David del Puerto, Jesús Rueda i Jesús Torres. L’obra guanyadora dona molta importància a la percussió, distribuïda de manera que potenciï els efectes espacials de l’experiència. Malgrat el creixent grau d’internacionalització del concurs, Botter és el segon guanyador no procedent del país en tota la seva història.

XXII Premi Reina Sofia de Composició Musical

DANIELE GASPARINI

El compositor Daniele Gasparini guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Myselves Passacaglia», inspirada en un poema de Dylan Thomas. El jurat, format per Massimo Botter, Miguel Ángel Coria, María Luisa Machado, María Luisa Cantos i Jesús Villa Rojo, considera que Gasparini és un autor brillant. La crítica el considera un jove prodigi: amb només vint anys ja exerceix de director d’orquestra. Gasparini fou alumne d’Aurelio Sapori, i, segons el president del jurat, l’obra guanyadora és «una peça dramàtica que arriba al fons de l’ànima».

Daniele Gasparini

XXIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

ENEKO VADILLO

El compositor malagueny Eneko Vadillo guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Alnur», dedicada al compositor espanyol Tomás Luis de Victoria, amb l’objectiu de reivindicar-ne la importància històrica. Amb l’obra guanyadora Vadillo demostra una voluntat ferma de trobar punts d’unió entre expressions musicals oposades, barrejant tradició i modernitat. Vadillo s’inspira en l’Andalusia dels segles X i XI, on convivien fins a tres cultures diferents. Vadillo es forma al Royal College of Music de Londres i és professor del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.

Eneko Vadillo

© Casa de S.M. el Rey

XXIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

RAMON HUMET

El compositor Ramon Humet guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Escenas de pájaros». Humet es forma musicalment amb Joan Guinjoan, Josep Soler i Jonathan Harvey. A més del Premi Reina Sofia, obté el Premi Joaquín Rodrigo, el Premi Villa de Madrid i el Mostly Modern. A l’obra guanyadora cada instrument de l’orquestra té autonomia pròpia, la qual cosa fa que el contrapunt sigui complex. A nivell de sonoritat reconeixem diversos ocells al llarg dels tres moviments, en un esforç de l’autor per encaminar la peça mitjançant l’equilibri entre intuïció i reflexió. Cristóbal Halffter, president del jurat, defensa la importància del Premi Reina Sofía a l’hora de reivindicar la figura del compositor.

Ramon Humet

XXV Premi Reina Sofia de Composició Musical

GABRIEL ERKOREKA

El compositor basc Gabriel Erkoreka guanya el vint-i-cinquè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Fuegos para orquesta», seleccionada per un jurat que formen Antón García Abril, Joan Cerveró, David del Puerto, Benet Casablancas i Jesús Rueda. Erkoreka és membre honorífic associat de la Royal Academy of Music de Londres, i la seva peça és la guanyadora d’entre les més de 140 partitures que es presenten a concurs.

Gabriel Erkoreka

XXVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JAE-MOON LEE

El compositor coreà Jae-Moon Lee guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Seven days/Stained Glass/Mirror», seleccionada per un jurat que formen José Manuel López, Mercedes Zavala i dos antics guanyadors del Premi: Jesús Torres i Israel David Martínez Espinosa. En paraules de Jesús Rueda, els membres del jurat volen «donar suport a les joves promeses i al llenguatge més arriscat de les noves generacions que arriben al món de la composició». Jae-Moon Lee defineix l’obra guanyadora com una barreja del caràcter horitzontal de les peces occidentals i del caràcter vertical de les orientals.

Jae-Moon Lee

© Casa de S.M. el Rey

XXVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

GIOVANNI BONATO

El compositor italià Giovanni Bonato guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Dar Gaist is heüte kemmet» [«L’Esperit Sant arriba avui»], escrita per a orquestra simfònica i cor. L’obra guanyadora és un homenatge a la cultura de la regió d’Asiago, Itàlia, una zona de muntanya prop de Venècia. La partitura s’inspira en una pregària popular i barreja elements sacres i profans.

Giovanni Bonato

© Casa de S.M. el Rey

XXVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

HERMES LUACES

El compositor madrileny Hermes Luaces guanya el vint-i-vuitè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Agujeros negros». El jurat està format per José Luis Turina, Carlos Galán, Steingrimur Rohloff, Giovanni Bonato i Jesús Rueda. Luaces es forma musicalment amb Mauricio Sotelo, José Luis Delás, Philippe Hurel, Kaija Saariaho i Salvatore Sciarrino, entre d’altres.

Hermes Luaces

XXIX Premi Reina Sofia de Composició Musical

HONG-JUN SEO

El compositor coreà Hong-Jun Seo guanya el vint-i-novè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Mandala». El jurat que tria l’obra guanyadora el formen Alfredo Aracil, Konstantia Gourzi, Tansy Davies, Hermes Luaces i Jesús Rueda. En aquesta edició del Premi es presenten fins a 249 partitures. Hong-Jun Seo es forma a Corea del Sud, Estats Units i Alemanya, és guardonat amb el primer premi del XIV Concurs de Joves Músics de Romania i rep la menció d’honor del Premi Internacional Frederic Mompou.

Hong-Jun Seo

© Casa de S.M. el Rey

XXX Premi Reina Sofia de Composició Musical

EUNHO CHANG

El compositor Eunho Chang guanya el trentè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Fantasia luminosité» per a violí i orquestra. El jurat que tria l’obra guanyadora el formen Hong-Jun Seo, Tomás Garrido, Martín Matalón, Jesús Rueda i Joan Guinjoan.

Eunho Chang

© Casa de S.M. el Rey

XXXI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JOAN MAGRANÉ

El compositor català Joan Magrané guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Secreta desolación». Magrané es forma com a compositor amb Ramon Humet i Agustí Charles (ambdós guanyadors del Premi Reina Sofia), Beat Furrer i Stefano Gervasoni. Magrané va ser guardonat prèviament al concurs Franz Josef Reinl-Stiftung de Viena i va rebre el premi del Ministeri de la Joventut d’Udine.

Joan Magrané

XXXII Premi Reina Sofia de Composició Musical

MIQUEL OLIU

El compositor barceloní Miquel Oliu Nieto guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Alegorías de otoño», seleccionada per un jurat que formen James Clarke, Joan Magrané, Francisco Coll, Jesús Rueda i Hilda Paredes. Oliu estudia piano amb Antoni Besses i Frédéric Gevers, i composició amb Agustí Charles.

Miquel Oliu

XXXIII Premi Reina Sofia de Composició Musical

FRANCISCO MARTÍN QUINTERO

El compositor Francisco Martín Quintero guanya el trenta-tresè Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Orografía sonora», inspirada en dos contes de Marguerite Yourcenar. Martín Quintero defineix la partitura guanyadora com una obra «molt estètica, d’estil contemporani i atonal, alhora que carregada d’emoció i d’imaginació, altament lligada a la literatura». Originalment fou escrita pel XXIX Premi Reina Sofia de Composició Musical, però la va perfeccionar fins a presentar-la a l’edició XXXIII. El dia de l’estrena, Martín Quintero destaca la qualitat de l’orquestra i comenta que veure la seva música interpretada «no pot ser més gratificant».

Francisco Martín Quintero

© Casa de S.M. el Rey

XXXIV Premi Reina Sofia de Composició Musical

ANTONIO LAUZURIKA

El compositor Antonio Lauzurika guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Tres espacios luminosos», seleccionada per un jurat que formen Nadir Vassena, Fabrizio Festa, Francisco Martín Quintero, Jesús Rueda i Pedro Halffer. Les obres de Lauzurika han estat interpretades a l’Auditori Nacional de Madrid, a la Fundación March i al Museu Reina Sofia, així com a l’Auditori de Milà o al Carnegie Hall de Nova York.

Antonio Lazurika

© Casa de S.M. el Rey

XXXV Premi Reina Sofia de Composició Musical

JUAN DURAN

El compositor gallec Juan Duran guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Whispers in the Dark», seleccionada per un jurat que formen Martín Matalón, David del Puerto, Antonio Lauzurika, Jesús Rueda i Michael Thomas. Molts consideren que Duran és un dels compositors amb més projecció internacional del moment, i les seves obres han estat interpretades per grans figures del panorama musical actual, com Juanjo Mena, Pietro Rizzi, Alejandro Posada, etc.

Juan Duran

© Casa de S.M. el Rey

XXXVI Premi Reina Sofia de Composició Musical

JUAN CRUZ-GUEVARA

El compositor Juan Cruz-Guevara guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Pictograma», seleccionada per un jurat que formen Bruno Dozza, Javier Arias Bal, Dimitri Loos, Jesús Rueda i Luís Tinoco. Cruz-Guevara havia sigut guardonat anteriorment amb més de 15 premis de composició, i les seves obres han estat interpretades per l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Española i l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, entre d’altres.

Juan Cruz-Guevara

© Casa de S.M. el Rey

XXXVII Premi Reina Sofia de Composició Musical

CARLOS FONTCUBERTA

El compositor valencià Carlos Fontcuberta guanya el Premi Reina Sofia de Composició Musical amb l’obra «Trencadís», seleccionada per un jurat que formen Ananda Sukarlan, Fabián Panisello, Polo Vallejo, Juan Cruz-Guevara i Jesús Rueda. Fontcuberta es forma amb Ramón Ramos, Gérard Pesson i J. Manuel López López. Prèviament havia sigut guardonat amb premis com el de Jóvenes Compositores Fundación Autor-CNDM, entre d’altres. Ha exercit com a compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i les seves obres han estat interpretades per l’Orchestre Philharmonique de Radio France, l’Orchestre Nationale de Lorraine i l’Ensemble l’Itinéraire.

Carlos Fontcuberta

© Casa de S.M. el Rey