El poder de la musicoteràpia en infants amb pluridiscapacitat

La Fundació de Música Ferrer-Salat col·labora estretament amb Nexe Fundació, l’únic centre d’atenció especialitzada de Catalunya per a infants menors de sis anys amb pluridiscapacitat, integrant la musicoteràpia en el seu dia a dia.

La Fundació de Música Ferrer-Salat col·labora des de l’any 2016 amb Nexe Fundació, entitat de referència a Barcelona d’atenció a la infància amb pluridiscapacitat, explorant el poder transformador de la música per a contribuir a la millora de la qualitat de vida d’aquests nens i nenes, i també de les seves famílies. L’objectiu prioritari de les dues fundacions és que puguin gaudir de la seva infantesa com ho fan els nens de les escoles bressol d’arreu del territori.

Nexe Fundació, fundada a Barcelona l’any 1991, ofereix una atenció global i interdisciplinària als nens que presenten algun trastorn de desenvolupament, així com a les seves famílies, la qual cosa els permet compatibilitzar la criança d’un fill/a amb una greu discapacitat amb els seus projectes personals, laborals i familiars. Actualment atenen a 53 nens i nenes dels 0 als 6 anys i acompanyen a 159 familiars.

Gràcies al suport i el mecenatge de la Fundació de Música Ferrer-Salat, la musicoteràpia ha esdevingut una disciplina més dins del seu projecte d’atenció transdisciplinar d’estimulació precoç, sent un factor important en el tractament, diagnòstic i avaluació dels infants que assisteixen al centre. També en les activitats de lleure, per les seves qualitats lúdiques i perquè fomenta la socialització.

La música com a eina terapèutica

Des de l’any 2016 col·laborem amb la Nexe Fundació en el projecte de musicoteràpia de la seva escola bressol per poder observar els efectes de la música en el desenvolupament dels nens i nenes amb pluridiscapacitat i millorar la seva qualitat de vida.

La Dra. Catherine Clancy, reputada musicoterapeuta, és la coordinadora del projecte. La Dra. compta amb titulació NICU-MT (Tractament i atenció mèdica de lactants a la Unitat de Cures Intensives Neonats) per la Florida State University, National Institute for Infant and Child Medical Music Therapy, i col·labora amb la Unitat de Maternitat de l’Hospital Clínic de Barcelona introduint la musicoteràpia per a infants acabats de néixer.

A Nexe Fundació, ella i el seu equip han introduït la musicoteràpia en la rutina dels infants del centre per tal de reforçar les habilitats assolides en d’altres teràpies. El seu objectiu és fomentar la interacció, la socialització, potenciar la comunicació, la concentració i promoure la intencionalitat del moviment i el control corporal.

Una de les teràpies que treballa la Dra. Clancy al centre és l’enfocada al reforç de la consciència del “jo”, perquè la música pot ser la via a través de la qual l’infant descobreixi que té veu o bé pot ser l’estímul que l’inciti a moure’s i descobrir el seu entorn. Amb aquest objectiu, es treballen exercicis de ritme i repetició que ensenyen al nen o nena a anticipar allò que pot ocórrer, habilitat amb la qual adquireixen una sensació de seguretat vital pel seu benestar. També aprenen a identificar cançons i prendre-les com a referències, relacionant-les amb moments del seu dia a dia.

Les famílies dels infants, que estan molt presents dins del projecte, també participen en algunes de les sessions de musicoteràpia que es duen a terme al centre, experimentant i aprenent els beneficis que la música pot oferir en el desenvolupament psicomotor del seus fills/es amb pluridiscapacitat. A banda, del benestar que representa pels pares i mares poder jugar i interactuar amb ells/elles.

Per poder dur a terme aquest innovador projecte, des de la Fundació de Música Ferrer-Salat es proporciona el mecenatge necessari per incloure la musicoteràpia en el dia a dia de l’escola bressol, dotant-la de musicoterapeutes, d’una aula de música i d’un banc d’instruments musicals.

També s’organitzen concerts mensualment amb els alumnes becats pel Conservatori del Liceu i la Fundació. Aquests interpreten obres dels seus repertoris i peces específiques que connecten i estimulen als infants, generant un diàleg a través de les cançons i de la pròpia vivència del so en directe. D’aquesta manera aconseguim apropar la música a aquells que més ho necessiten, fent que gaudeixin amb els seus companys d’uns moments únics d’aprenentatge i alleugerint el patiment.

Per aquest motiu, des de la Fundació de Música Ferrer-Salat creiem que la música és indispensable en la vida de qualsevol ésser humà, independentment de les seves capacitats, ja que trenca les barreres creades per les nostres diferències culturals, intel·lectuals, i/o físiques, i permet a les persones amb dificultats motrius, de percepció i/o expressives, experimentar emoció i bellesa. Sens dubte, la música i el seu poder transformador ha d’estar a l’abast de tothom.

ARTICLES RELACIONATS

Desplaça cap amunt