Fabià Santcovsky Reschini, guanyador del XLI Premi Reina Sofia de Composició Musical

Aquest passat cap de setmana ha tingut lloc la fallada del Jurat del XLI Premi Reina Sofia de Composició Musical, format per Santiago Lanchares, Ramon Humet, Javier Quislant, Jesús Rueda y presidit por Martín Matalon.

Després de dos dies d’intensa deliberació i d’una anàlisi en detall de les setanta partitures presentades a concurs en aquesta edició, es va acordar atorgar el Premi Reina Sofia de Composició Musical 2023 a l’obra titulada Concierto de los elementos: I&II, del compositor Fabià Santcovsky Reschini.

El premi, convocat anualment des de 1982 per la Fundació de Música Ferrer-Salat per estimular la creació de noves obres per a orquestra, gaudeix de gran prestigi a nivell internacional gràcies a la implicació de Sa Majestat la Reina Sofia i per tenir una dotació econòmica de 100.000€, sent així el guardó de major dotació a nivell europeu.

L’obra guardonada s’estrenarà i interpretarà en primícia per l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola el proper 11 d’octubre al Teatro Monumental de Madrid en presència de Sa Majestat la Reina Doña Sofia i del President de la Fundació, Sergi Ferrer-Salat

A més, com a part del premi, Fabià Santcovsky serà també designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, nomenament que implica l’encàrrec de dues obres de música de càmera per a dues formacions diferents que s’interpretaran al circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya la temporada vinent.

Per últim, i amb l’objectiu de dur el guardó més lluny a nivell nacional, Concierto de los elementos: I&II s’incorporarà al programa de gires i trobades anuals de 2025 de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), l’orquestra jove més important a nivell nacional, per ser difosa i interpretada també pels seus músics.

Sobre Fabià Santcovsky Reschini

Nascut el 1989 a Barcelona. A la seva ciutat va estudiar amb Gabriel Brnčić i Mauricio Sotelo, i a Stuttgart i Berlín amb Marco Stroppa i Daniel Ott. Ha escrit tres òperes de cambra, encarregades per institucions i festivals com el Teatro Argentino de La Plata, la Biennal de Munich i el Gran Teatre del Liceu, vàries obres d’orquestra encarregades i interpretades per la OBC de Barcelona, la SWR Stuttgart Sinfonieorchester i la Tokyo Philharmonic, i obres de cambra encarregades per festivals de renom com l’ Aldeburgh Festival o la Biennal New Talents de Colònia

Al 2015 va rebre el 2n Premi del Toru Takemitsu Composition Award de Japó i la beca Wardwell de la Fundación Alexander von Humboldt al 2016. Al 2021 fou artista jove resident a l’Acadèmia de les Arts de Berlín. Des de 2022 col·labora en la organització de nous Encuentros de Pamplona en l’àmbit de música.

En nombroses obres la seva música és fruit d’un imaginari en el qual s’invoca la representació de certs arquetips de la idea de naturalesa com a forma de plantejar un llenguatge constituït en el límit entre allò que és humà i el que és natural. Com a contrast a aquesta línia de treball, a les seves òperes ha desenvolupat un llenguatge acompanyat de mitjans electrònics i plantejaments temàtics inspirats en la ciència ficció i en l’especulació sobre el futur de la tecnologia com a motor de canvi de la condició, la forma i la cultura de l’ésser humà.

ARTICLES RELACIONATS

Desplaça cap amunt