PROJECTE D’INVESTIGACIÓ

Un plantejament pioner al món

La Fundació de Música Ferrer-Salat, el Conservatori del Liceu i l’Equip d’Investigació liderat pel Dr. Miquel Casas en un estudi que determinarà l’abast real del poder que amaga la música.

Quin efecte té la pràctica musical continuada en els cervells dels més joves? Com es reflecteix aquest efecte en el seu rendiment escolar? Com pot millorar la qualitat de vida d’aquells joves amb trastorns del neurodesenvolupament?

Són algunes de les preguntes que pretenem respondre amb l’ambiciós projecte d’investigació analitzant els casos de més de 6.000 infants dins del projecte Primària Musical.

Mitjançant una primera fase de diagnòstics massius, es procedirà a observar quins són els beneficis en els àmbits escolars i de creixement personal en estudiants amb trastorns del neurodesenvolupament, podent així sistematitzar de manera efectiva la música no només com un art sinó com una eina per millorar tots els aspectes de la vida dels estudiants.

 

Descobrint el poder de l’educació musical

 

Després de l’èxit rotund del projecte Primària Musical que la Fundació desenvolupa amb el Conservatori del Liceu, topem amb una qüestió que no podíem deixar sense resoldre: és casualitat que els alumnes que han participat en el projecte hagin millorat també el seu rendiment escolar?

Arran de l’estudi “Projecte Capellades 2011-2021″ dut a terme pel Dr. Miguel Casas, sabem que existeix una relació entre trastorns del neurodesenvolupament no tractats i fracàs escolar. Sense un diagnòstic adequat, aquests joves poden acabar desenvolupant també alteracions de conducta, ansietat, depressions i altres, tenint conseqüències negatives més enllà dels anys d’escolarització.

Hi ha un factor social que la Fundació, d’acord amb els seus valors, no pot ignorar. En les escoles de barris desafavorits es diagnostiquen només 1 de cada 10 escolars que ho necessiten. Actualment es calcula que hi ha uns 120.000 joves sense diagnosticar en risc de fracàs escolar.

A través d’aquesta nova col·laboració entre la Fundació, el Conservatori del Liceu i l’equip d’investigació liderat pel Dr. Casas podrem anal·litzar una mostra de més de 6.000 alumnes d’escoles de barris en risc d’exclusió que actualment participen en les diferents modalitats del projecte Primària Musical.

Fent seguiment d’aquests infants en un context escolar acompanyat per l’aprenentatge musical, esperem determinar quins efectes positius té la pràctica musical continuada. Amb la campanya massiva de diagnòstic prevista per aquests infants, podrem saber quins són els efectes específics que genera la música els infants amb trastorns del neurodesenvolupament, amb l’objectiu de convertir la música en l’eina que ho canviarà tot.

articles relacionats

Paula Sánchez Lahoz, beca cultural a Washington, DC

Paula Sánchez Lahoz, beca cultural a Washington, DC

Paula Sánchez Lahoz, beca cultural a Washington, DCL'ex becaria Ferrer-Salat és sel·leccionada per l'Agència Espanyola de Cooperació Interncional per al Desenvolupament.Paula Sánchez Lahoz, violoncel·lista, ha guanyat una de les beques "Cultural Manegement...

Gisela Dekort, premiada internacionalment

Gisela Dekort, premiada internacionalment

La becada Gisela Dekort, premiada internacionalmentAmb només 17 anys, la jove saxofonista ha estat reconeguda per diversos premis de prestigi internacionalEn els últims mesos Gisela Dekort ha estat premiada amb el 1r premi del VII Odin International Music Online...

Plantilla Entrada amb contingut xarxes socials

Plantilla Entrada amb contingut xarxes socials

Octavi Rumbau, guanyador del PremiEl jurat del XXXVIII Premi Reina Sofia de Composició Musical ha anunciat avui dia 13 de març de 2021 el veredicte final del concurs d'enguany: Octavi Rumbau Masgrau és l'autor de la composició guanyadora amb l'obra "El Belvedere de...