La Fundació, Nexe i l’Hospital Germans Trias porten la musicoteràpia a la pràctica clínica
Dins l’àmbit de la salut, la musicoteràpia, especialitat professional fonamentada científicament, amb un cos de metodologia i recerca que n’avalen la seva pràctica clínica, pot ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, humanitzant l’entorn sanitari i fent més amable l’experiència dels malalts als hospitals.
Amb aquest objectiu, gràcies a un conveni entre la Fundació de Música Ferrer-Salat, Nexe Fundació i l’Hospital Germans Trias (Barcelona) s’ha posat en marxa la Unitat de Musicoteràpia en aquest centre, en concret intervenint a la unitat de Neonatologia de l’hospital.
De caràcter interdisciplinari, la Unitat està integrada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals, sent pionera arreu de l’Estat a l’estar integrada dins del propi equip mèdic. Té per objectiu millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars, professionals i de qualsevol persona que tingui contacte amb l’entorn sanitari, independentment del seu context o estat de salut, fomentant a més la recerca científica.
El seu impulsor és el pediatre Pablo González, qui ha assentat les bases del projecte i de la Unitat amb l’ajuda i intervenció de l’equip de musicoterapeutes de Nexe Fundació. Actualment la Unitat i l’equip duen a terme la seva activitat amb sessions dos dies a la setmana, de forma individualitzada per a cada infant -actualment 30 nadons- i familiars que ho requereixin, i sempre segons indicació i coordinació amb l’equip mèdic responsable.
En aquestes actuacions –que està previst ampliar a la planta de Pediatria i als Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i prenatal-, González no està sol. L’acompanya la Mercè Redorta, musicoterapeuta de Nexe Fundació, entitat amb més de 40 anys d’experiència en el treball amb infants amb pluridiscapacitat, que ja ha emprat la musicoteràpia per millorar la qualitat de vida dels infants atesos i de les seves famílies. La Mercè té un paper clau en el projecte i la seva participació és possible gràcies al conveni que Nexe Fundació té subscrit amb la Fundació de Música Ferrer-Salat. Des del 2016 la Fundació proporciona el mecenatge necessari per incloure aquesta disciplina en el dia a dia dels nens i nenes, dotant als seus centres de professionals qualificats, d’aules de música i d’un banc d’instruments musicals.
La Mercè s’ha format en una metodologia pionera en la intervenció amb musicoteràpia amb nounats, desenvolupada per la Dra. Jayne Standley de la Florida State University, que s’implementarà per primer cop a Europa en el marc d’aquest projecte.
Beneficis per a nounats i les seves famílies
L’ús de la musicoteràpia a la UCI Neonatal ha estat àmpliament estudiat i documentat, aportant millores rellevants en els següents paràmetres clínics:
- Augment de pes
- Reducció de dies d’hospitalització
- Millora dels nivells de saturació d’oxigen
- Estabilització de la funció cardiovascular
- Prevenir la hipersensibilitat tàctil, auditiva i vestibular, i evitar la sobre-estimulació
“Són nombrosos els estudis que avalen que la música té efectes beneficiosos. Des del punt de vista de les neurociències és clar el seu potencial com a impuls capaç d’estimular totes les àrees del cervell: les motores, les de la personalitat, les que tenen a veure amb el processament de les emocions i del llenguatge… És una eina potent per a la rehabilitació, l’estimulació precoç i la potenciació del neurodesenvolupament”, apunta Pablo González.
A més, la intervenció amb musicoteràpia ajuda a pal·liar l’estrès parental, permetent enfortir el vincle afectiu entre infants i pares i/o famílies acompanyants, i humanitza l’entorn. Això cobra especial rellevància per aquests pacients, que resten ingressats durant un temps perllongat per prematuritat o per malalties, sotmesos a tractaments més o menys agressius i connectats a dispositius.
“Intentem afavorir la comunicació i el coneixement i enfortir el vincle entre els membres de la unitat familiar i el seu nadó. Volem crear un clima que els permeti interactuar, que puguin oblidar que són a un hospital, envoltats de màquines i alarmes, i fomentar que són en un espai segur on interaccionar i conèixer-se més”, recalca González.
Per la seva banda, Mercè Redorta, la musicoterapeuta de Nexe Fundació, afegeix que la intervenció sovint ajuda els progenitors a alleugerir el xoc emocional de veure el fill ingressat i el sentiment de culpa i de perill constant que molts senten. “Alguns canten o s’emocionen, es miren o miren al nadó com reacciona davant un estímul, amb ulls de descoberta, oblidant durant una estona l’angoixa dels dies que estan vivint”, subratlla.
Medició dels beneficis
Part important del projecte de recerca de la Unitat s’enfoca també en la recollida de dades per comprovar els resultats de la incorporació de la musicoteràpia dins el treball multidisciplinar de l’hospital, posant en relleu els beneficis tant per als pacients com per a les famílies, mesurant l’impacte sobre la salut dels pacients i en el vincle progenitors-infant, analitzant, entre altra informació, si es redueixen els nivells d’ansietat i estrès dels pares en relació amb l’ingrés i hospitalització del nadó. Els resultats del treball, que actualment es troba en una fase molt inicial, es podran contrastar a mida que la intervenció de la Unitat avanci en els propers mesos i en les diferents etapes del projecte.
Ressò a mitjans: La Vanguardia.