Musicoteràpia també pels infants de l’Aula d’atenció especialitzada del Baix Llobregat
“El que guanya tota la comunitat educativa gràcies a aquest model realment inclusiu és poder criar i educar en la diferència i amb respecte a la diversitat.” Amb aquestes paraules ens rebia la Flora Valeta, directora de l’escola bressol municipal El Tambor (Sant Feliu de Llobregat) en la nostra visita a aquest centre ordinari que compta amb una Aula d’atenció especialitzada, impulsada per Nexe i on nens i nenes amb pluridiscapacitat accedeixen al programa de musicoteràpia gràcies al mecenatge de la Fundació de Música Ferrer-Salat.

Aquesta aula especialitzada és una “extensió” de Nexe Fundació, que disposa de dos únics centres propis a Barcelona ciutat. Actualment són vuit infants amb pluridiscapacitat, d’etapa de 0 a 6 anys de tot el Baix Llobregat, als quals s’ofereix atenció global i interdisciplinària: per la mart motriu, la sanitària, i la cognitiva i d’estimulació, aquesta última a través de la musicoteràpia. Introduir aquesta disciplina en la rutina d’aquests nens i nenes té per objectiu reforçar les habilitats assolides en d’altres teràpies, fomentar la interacció, la socialització, potenciar la comunicació, la concentració i promoure la intencionalitat del moviment i el control corporal. Així, la musicoteràpia esdevé un factor important en el tractament, diagnòstic i avaluació dels infants que assisteixen al centre.
Al Tambor, aquests infants tenen l’oportunitat de rebre altres estímuls al poder gaudir d’estones compartides i d’activitats conjuntes amb la resta de nens sense diversitat funcional, pels quals aquesta interacció també és molt enriquidora. La seva màxima és oferir a cada individu el suport que necessita i normalitzar la seva vida, i l’Aula d’atenció especialitzada dins el centre ordinari presenta l’oportunitat d’apropar un model educatiu, social, terapèutic i sanitari (atenció global) a infants amb pluridiscapacitat i a les seves famílies a qualsevol part del territori. Aquest és un exemple perfecte d’inclusió i de com hauria de ser qualsevol centre educatiu.
Compartim en aquest vídeo el testimoni de familiars, de l’equip de Nexe Fundació i de l’escola bressol per conèixer com viuen la musicoteràpia en el seu dia a dia i veure com el centre ha incorporat aquest model perquè el seu projecte pedagògic sigui més inclusiu.