FOMENT DE LA JUSTÍCIA SOCIAL

Generem oportunitats des de l’educació musical

El programa Primària i Secundària Musical es basa en l’evidència científica de la millora cognitiva, emocional i social que suposa l’estudi de la Música en edats primerenques.

Des de la Fundació de Música Ferrer-Salat treballem perquè cap infant quedi exclòs de l’aprenentatge musical, promovent una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, necessària per a reduir les desigualtats socials. Volem que infants de famílies sense recursos tinguin accés a la música, perquè és clau en la seva formació: potencia el seu desenvolupament cognitiu i socioafectiu, millora la seva plasticitat cerebral i  contribueix a reduir el fracàs escolar.

És per això que, en col·laboració amb la Fundació Conservatori Liceu i la Fundació Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona, impulsem el programa Primària Musical. Un projecte dedicat a la integració social dels entorns més desfavorits a través de la música. L’objectiu és transformar vides i barris.

 Aquest programa es va iniciar amb el curs 2016-2017 a tres escoles de primària situades en barris de Barcelona amb alt risc d’exclusió social i on el biaix econòmic i cultural és alt: l’Escola Bon Pastor, al barri de Bon Pastor; el Col·legi Santíssima Trinitat, al barri de Trinitat Vella; i l’Escola l’Esperança, al barri de Baró de Viver. I aquest curs s’ha incorporat un centre nou: l’Escola Pia Sant Antoni, al barri de Sant Antoni.

La Fundació de Música Ferrer-Salat, el Conservatori de Liceu i la Fundació Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona, ​​junts per impulsar el programa Educació Primària Musical.
Reprodueix vídeo
Reprodueix vídeo

En què consisteix el programa Primària Musical?

Des de la Fundació de Música Ferrer-Salat es dota a les escoles de professors del Conservatori del Liceu (addicionals als docents que ja té el centre) perquè imparteixin hores de classes de música extra. A més, a través del mecenatge, es proporciona un banc d’instruments i altres materials necessaris per a que els alumnes participin activament en les classes. A partir de 3r de primària, els alumnes disposen d’un instrument de vent-fusta o vent-metall per poder formar part d’una banda de vent. Cada nen pot triar el seu propi instrument, el qual farà servir durant tota la primària.

A partir de quart de primària, tots els alumnes que han format part de les bandes de vent, tenen l’oportunitat d’acollir-se al sistema de beques que proporciona la Fundació de Música Ferrer-Salat en col·laboració amb el Conservatori del Liceu. Els professors d’instrument són els que avaluen les seves capacitats, l’interès i les habilitats musicals, i, juntament amb les escoles, valoren la idoneïtat per a poder formar part d’aquest grup d’alumnes becats, que seguiran la seva formació al Centre Professional de Música del Liceu

Sumem alumnes, il·lusió i nous projectes a futur

Reprodueix vídeo

Actualment, havent-se completat tot un cicle dels sis anys de Primària musical, que es duu a terme amb la metodologia del Conservatori, ja són més de 600 alumnes de 1è a 6è  de primària d’aquestes quatres escoles els que han participat en el programa, desenvolupant la seva creativitat i sensibilitat artística amb la pràctica de diversos instruments.

Per altra banda, el banc d’instruments proporcionats supera les 200 peces, entre instruments de vent, teclats, bateries i altres instruments de percussió.

En referència als resultats del programa, tots els alumnes de 6è de primària finalitzen el curs amb el Diploma de Nivell Bàsic i aquells que ho desitgen poden realitzar la prova d’accés per continuar la seva formació al Centre Professional de Música del Liceu i accedir al 1r curs de Grau Professional gràcies a una beca d’estudis de la Fundació de Música Ferrer-Salat.

L’expectativa de cara als propers anys és poder desenvolupar també un projecte de Secundària Musical més orientat cap el flamenc, el hip hop o d’altres gèneres musicals més contemporanis que puguin atreure l’interès dels més joves. Probablement molts d’ells no es dedicaran professionalment a la música, però gràcies a aquest projecte hauran pogut gaudir de tots els beneficis que aporta l’educació musical, tant en l’aprenentatge com a l’hora de reforçar vincles culturals i emocionals.

ARTICLES RELACIONATS

Desplaça cap amunt